Facebook a creat o echipă pentru ”salvarea” alegerilor europarlamentare

de: Alexandru Puiu
06 05. 2019
https://www.ft.com/content/4c41fe48-6daa-11e9-80c7-60ee53e6681d

Alegerile Europarlamentare sunt programate pentru data de 20 mai, iar probabilitatea să nu fie influențate prin campanii de dezinformare pe rețele sociale este foarte mică.

Facebook și-a făcut un renume de manipulator al alegerilor. La nivel global, au făcut valuri alegerile din SUA și referendumul pentru Brexit. În practică însă, a fost vorba de mult mai multe alegeri în țări mai puțin cunoscute. În contextul iminentelor alegeri europarlamentare, cei de la Facebook au creat o echipă menită să prevină propagarea de știri false pe rețeaua socială.

În comunicatul oficial pe marginea subiectului, este folosită asocierea de ”war room” (cameră de război), pentru a defini noua divizie a Facebook. Aceasta este formată din 40 de persoane și este localizată în Dublin, orașul sediului european al Facebook.

Scopul declarat al echipei este de a identifica și lupta împotriva răspândirii de informații eronate prin campanii publicitare sau pagini publice aparent obișnuite. În acest scop, au fost puși laolaltă ingineri, experți în securitate cibernetică, oameni de știință specializat în volume mari de date. Ideea este ca aceștia să identifice datele periculoase înainte să se răspândească la scară largă și, implicit, să-și atingă scopul devastator.

Echipa este operațională de ceva timp și se laudă cu câteva performanțe. A identificat sute de instanțe de comportament suspicios corelat cu campanii politice, conform lui Lexi Sturdy de la Facebook. Unele dintre ele erau campanii de descurajare ale votanților care, între timp, au fost eliminate de pe rețeaua socială.

În teorie, din experiențele anterioare, cei de la Facebook au devenit semnificativ mai eficienți în a opri răspândirea de știri false pe platforma online. Din acest motiv, echipa detaliată mai sus ar trebui să înregistreze mai multe succese în următoarea perioadă, într-un timp cât mai scurt. Cu un pic de noroc, ar trebui să ne bucurăm de alegeri democratice pe 20 mai, dar adevărul îl vom afla probabil când, deja, este prea târziu.